Сръбският президент Александър Вучич обеща в петък да стартира широкомащабен план за разоръжаване,

...
Сръбският президент Александър Вучич обеща в петък да стартира широкомащабен план за разоръжаване,
Коментари Харесай

Вучич обещава да разоръжи Сърбия след втората масова стрелба за два дни

Сръбският президент Александър Вучич обеща в петък да започва широкомащабен проект за разоръжаване, с цел да отстрани стотици хиляди оръжия от страната след две масови стрелби за по-малко от 48 часа, оповестяват Агенция Франс Прес и " Франс 24 ".

Стрелбата накара сърбите да изпаднат в смут, а Вучич сподели, че както записаните, по този начин и противозаконните оръжия ще бъдат иззети, което ще бъде " съвсем цялостно разоръжаване на Сърбия ".

" Това е офанзива против цялата ни страна и всеки жител го усеща ", сподели Вучич по време на национално послание.

Обещанието на Вучич дойде само часове, откакто полицията арестува мъж, обвинен в убийството на осем души и раняването на минимум 14 други при втората всеобща пукотевица тази седмица, след търсене през цялата нощ.

Последният случай стартира към среднощ покрай Младеновац - на към 60 километра южно от столицата Белград - когато 21-годишен въоръжен мъж, въоръжен с автоматизирано оръжие, откри огън от движещо се транспортно средство, съгласно държавната RTS телевизия.

Стрелбата е била в три обособени села в региона. Това предизвика продължило часове търсене, до момента в който полицията претърсваше горите край Белград, до момента в който хеликоптер кръжеше над главите им, употребявайки прожектори.

" След необятно търсене полицията арестува мъжа. ", се споделя в изказване на полицията, употребявайки единствено буквите на обвинения. " Той е обвинен, че е умъртвил осем и е ранил 14 души през нощта. Ранените са приети в болница. "

Полицията сподели, че мъжът е задържан покрай централния град Крагуевац - на към 90 километра от мястото на офанзивите. Той беше задържан в дома на собствен родственик, откакто отвлече такси. Впоследствие водачът съобщил на управляващите, сподели Вучич.

Предполагаемият стрелец е притежавал четири гранати, Калашников и огромно количество муниции.

Инцидентът се случи по-малко от два дни след най-тежката пукотевица в учебно заведение в новата история на Сърбия. 13-годишен умъртви девет души, в това число осем съученици, в учебно заведение в центъра на Белград в сряда.

Стрелбата остави страната в положение на бездънен потрес, като хиляди се стичат към спонтанни мемориални места, до момента в който други се редят на опашка, с цел да дарят кръв.

Стрелбата през нощта стартира, когато обвиненият стрелец първо откри огън в учебен двор в село Дъбона, убивайки служител на реда и сестра му дружно с други в региона, съгласно RTS.

След това стрелецът се реалокира в околните села Мало Орашие и Сепсин, съгласно RTS.

" Вечерта чухме изстрели, само че си помислих, че са фойерверки, деца все лудуват ", казwа Звонко Младенович, гражданин на Дубона, пред Агенция Франс Прес. Дори не ми е хрумвало, че нещо сходно може да се случи. Внучката на братовчед му е била простреляна и ранена, сподели Младенович.

" Тя беше на посетители при дядо си. Това беше мястото, където децата се мотаеха и... тя беше простреляна в главата ", добави Младенович. " Първо тези деца в Белград, а в този момент и това. Това е злополука. "

Друг гражданин на Дубона, Слободан Николич, сподели, че група младежи са били събрани на скамейка в парка, пеели и се мотаели преди стрелбата.

На разсъмване в петък в региона на последната пукотевица се вижда засилено полицейско наличие.

Приблизително 600 служители на реда са били ситуирани в региона, съгласно RTS, в това число членове на елитна антитерористична част, която патрулира по автомагистралата.

Разтревожени родственици се събраха пред центъра за незабавна здравна помощ в Белград, където са приети в болница минимум осем от ранените, заяви телевизия N1.

Сърбия стартира тридневен печал в петък по време на това, което нормално е празнично време при започване на пролетта, когато хората нормално се събират навън и се срещат с другари и фамилии в локалните кафенета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР